2015. augusztus 26., szerda

A legjobban általánosított közösség

Kik ők?

Lehet meglepetés, lehet nem, de a muzulmánok.

Sok emberrel való beszélgetésem során feltűnt, hogy az emberek döntő többségének a fejében a muzulmánokról egyetlen általános kép van:

"Közel-keleti, sivatagi, fejkendős, arab, sokan közülük terroristák"

Sok embert meglephetnek az alábbi adatok:

Az Iszlám egy világvallás (akárcsak a kereszténység), és épp emiatt, talán a világ legváltozatosabb és földrajzilag legelterjedtebb vallásával állunk szemben.


A muzulmán közösség 1.6 milliárd fővel Földünk népességének kb. 23%-át teszi ki, ergo majdnem minden negyedik ember a Földön muzulmán.

Ugyanakkor ez a világ leggyorsabb terjedő vallása nemcsak egyes fiatalodó társadalmak miatt, de a legtöbb betérő miatt is.

A muzulmánok négy ötöde (80%) nem arab nemzetiségű.

Észak-Afrika és a Közel-Kelet régióiban a világ muzulmánjainak csupán kb. a 25%-a él.

A világ legnagyobb muzulmán közösségével rendelkező országa sem "barna europid" arculatú, hanem ázsiai: Indonézia, több mint 200 millió muzulmánnal.



A Balkánon és Kelet-Európában több, fehér európai arculatú őshonos muzulmán közösség található:

Bosnyákok, egyéb délszlávok (Sancak), albánok, törökök, pomákok, tatárok, baskírok, csecsenek, ingusok, karacsajok, bajkárok


Ha megfigyeljük az őshonos muzulmánok lakta területek éghajlatát szerte a világon, azt láthatjuk, hogy többségük nem sivatagi régióból származik. Délkelet-Ázsia, Dél-Ázsia, Közép-Ázsia, Kelet-Afrika, Balkán, Kaukázus és a Volga-folyó menti övezet, ezen tájakon nem sok sivataggal találkozhatunk.

De még a muzulmán világközösség, az Umma kb. 20%-át kitevő arab közösség sem egyszínű kultúrával rendelkezik: más a Maghreb-országok, más Egyiptom, más az Arab-félsziget, illetve más Sám és Irak kultúrköre.


De akkor mégis, mi tartja össze ezt a sokszínű, sokféle arculatú, nemzetközi közösséget, az Ummát?

A válasz: az Egyistenhit, a közös ima, a közös imairány, a közös ünnepek és szent helyek. Mekkában, az Iszlám szent városában évente milliók érkeznek a világ minden részéről, és mindannyian ugyanazokat a lépéseket teszik meg.


Mi, magyar nemzetiségű muzulmánként ugyanúgy az Umma tagjai vagyunk, nincsen sem több jogunk a más nemzetiségű muzulmánokkal szemben, sem kevesebb.

Az Iszlámban az arab muszlimoknak semmilyen előnye nincsen a magyar muszlimokkal szemben, ahogyan a fekete muszlimoknak sincsen semmi előnye a fehér muszlimokkal szemben. Sem fordítva.

Ez az egyik szépsége az Iszlámnak, hogy az Umma közössége megszünteti a különbségeket, és az Egyetlen Isten szolgálatában eggyé válunk, akármilyen a bőrünk színe, a nyelvünk vagy a kulturális hátterünk.

Aki pedig mindezen statisztikák után a muszlimokat az arabokkal és a Közel-Kelettel tenné egyenlővé, és "visszaküldene a sivatagba" engemet a hitem miatt, az vagy tudatlan, vagy mentálisan őrült, vagy pedig agymosott.

És mi a helyzet a terrorizmussal?

Ha a muszlimoknak csupán 1%-a lenne terrorista, akkor 16 millió terroristával állnánk szemben, ami a világ legnagyobb haderejének számító Kínai Népköztársaság hadseregének durván nyolcszorosa!

Egyszer számításokat végeztem, összeadtam a legismertebb, magukat muszlimnak nevező (ám valójában cionista célokért létrehozott) terrorszervezetek létszámát, és arra az eredményre jutottam, hogy akkor az Umma körülbelül 0.06%-a terrorista, vagyis a muszlimok 99.93%-a békés.

Persze ha van a muszlimok között a cionisták által létrehozott áliszlám eszmék és szervezetek iránt szimpatizáló, már 1-2 millió is soknak számít, de még ha ennyien is lennének, a muszlimoknak akkor is csupán 0.1%-át alkotnák.

Ugyanakkor az FBI által közzétett diagram alapján az USA-ban elkövetett terrortámadások 94%-át nem a magukat muszlimnak tituálók követték el, hanem mások.


Az Europol statisztikái szerint pedig az Európai Unión belül elkövetett 244 terrorcselekményből csupán 3-at követtek el magukat muszlimként előadó személyek:


Ha mindezen adatok után valaki a muszlimokat a terrorizmussal egy lapra hozná, az vagy tudatlan, vagy mentálisan őrült, vagy pedig agymosott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése