2015. augusztus 29., szombat

"Ne barátkozzatok velük" ?



Az interneten egyes iszlamofóbok és/vagy tudatlanok által terjesztett hír, miszerint a muzulmánoknak tilos barátságot kötnie a nem-muszlimokkal. És idézik rá ezt az Áját a Koránból:

"Ti hívők! Ne legyetek a zsidók és keresztények gyámolítói, mivel ők csak maguknak gyámolítói! Emiatt ki hozzájuk szegődik, az közülük van." (5:51)

Megkérdeztem egyszer egy arab anyanyelvű tanítót, aki jártas is az arab nyelvben és a Koránmagyarázatban (tefszír), hogy mit jelent ez az Ája?

Ő azt felelte, hogy a "gyámolító" szó ebben az Ájában a nézeteik iránti szimpátiát jelenti, hogy egyetértesz valakivel, vagy elfogadod a vallását.

" A ti gyámolítótok Isten, a Prófétája, és az imádkozást megtartó, a zakátot kiadó és az imában meghajló hívők." (5:55)

Viszont -folytatta-, ez nem zárja ki, hogy viselkedésben és cselekedetekben ne lehetnénk velük barátságosak. Majd idézte:

"Allah nem tilt el azoktól, akik a vallás miatt nem harcolnak veletek, és nem is űztek el titeket otthonaitokból. Legyetek jóravalók és igazságosak velük! Allah szereti az igazságosakat." (60:8)

Tehát, igenis jónak és barátságosnak kell lennünk a nem-muszlimok iránt is (míg ők is nyitottak felénk), és jóravalóan kell bánni velük!

Ami meg van tiltva az az, hogy szimpatizáljunk vagy egyetértsünk a nézeteikkel. Bár úgy vélem, nincs olyan vallás a Földön, amely az övével ellentmondó más vallások tanításaival egyetértene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése