2015. október 5., hétfő

Aisa fiatalon házasodásáról



FIGYELEM!!! A cikk (ahogyan a végén is kiderül) nem támogat és nem népszerűsít semmiféle gyermekházasságot, csupán tényeket közöl

Bizonyára mindannyian hallottunk már a manapság elterjedt történetről, miszerint Mohamed Próféta (béke legyen vele) eljegyezte a 6 éves Aisát (elégedettség vele), majd három év múlva feleségül vette.

Ez a történet nincsen említve a Koránban, csupán a Prófétáról fennmaradt hagyományokban maradt fenn (béke legyen vele). Ami pedig nem feltétlenül igaz vagy hiteles forrás.

Erre a támadásra szeretnék itt választ írni.

Következzék néhány érdekes pont:

1. Az Iszlám korabeli ellenségei, sőt az akkor élt zsidók és keresztények, nem támadták a Prófétát ezen házassága miatt (béke legyen vele), tehát közöttük is elfogadott volt. Vagy pedig Aisá nem is 9 éves volt, hanem jóval idősebb (elégedettség vele)

2. Akkoriban a születéskor várható élettartam 30-40 év volt, éppen ezért korábban felnőttek és házasodtak az emberek, mint a mai időkben

3. A Bibliában egy király 8 éves volt, amikor már uralkodott, és az Úrnak megfelelően cselekedett (2 Királyok 22:1-3)

4. Az Oxford Bible Dictionary szerint Mária (elégedettség vele) 12 évesen ment hozzá a 90 éves Józsefhez, és így ez alapján ez időtájt szülte Jézust (béke legyen vele)

5. A Katolikus Enciklopédia szerint pedig 12-14 éves volt
(forrás angolul tudóknak: http://www.newadvent.org/cathen/08504a.htm)

6. A korabeli bizánci (tehát keresztény) uralkodók között elfogadott voltak a 8 éves menyasszonyok (az akkori várható élettartam miatt érthető módon)

7. Nem kell évszázadokat se visszamennünk az időben, az 1890-es évekbeli Egyesült Államokban 10 év volt az általános házassági korhatár, és 1895-ben 7 év volt a korhatár Delaware államban

8. Régebben a magyar társadalomban is elfogadott volt a korai házasság, a 18 éves lány már vénlánynak számított. Elég csak a népdalunkat idézni "Még akkor neki ígérte, mikor bölcsőbe rengette"

9. Vissza se kell mennünk az időben, még a 2000-es években is történt olyan, hogy egy 9 éves thaiföldi lány egészséges gyermeket szült, és hogy egy 12 éves lány Romániában megházasodott (további példákról lista angolul tudóknak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_youngest_birth_mothers)

10. Az Iszlám tiltja a kényszerházasságot, tehát Aisa (elégedettség vele) teljes akaratából házasodott a Prófétához (béke legyen vele) "Elvált avagy özvegy asszonyt nem veszik el a beleegyezése nélkül, és a szüzet sem szabad elvenni az ő engedélye nélkül." (Muszlim, 3303. hagyomány)

11. Aisa apja, Abu Bakr (elégedettség velük) volt az, aki a házasságot ajánlotta nekik. Ahogyan a Próféta (béke vele) többi házassága, ez a házasság is csupán az Iszlámot szolgálta: Abu Bakr lett az első kalifa

12. Aisa (elégedettség vele) a hívők anyja, az Iszlám egyik legnagyobb női tudósa, boldog és egészséges asszony volt, később még hadsereget is vezetett

Következtetés:

Aisa házassága Mohamed Prófétával (béke legyen vele) az akkori normák alapján teljesen elfogadott volt, és Aisának semmi bántalma nem származott belőle (elégedettség vele).

Természetesen ma már más a helyzet, az emberek tovább élnek, lassabban érnek meg, ezért ma ennyi idősen nem lehet házasodni. Ahogyan fent is írtam a hagyományt, a Próféta (béke vele) megtiltotta a kényszerházasságot.

Másik dolog az, hogy az Iszlám szabályok szerint csakis testileg és szellemileg egyaránt érett nőnek szabad házasodnia, addig viszont tilos neki.

Egyes országokban sajnos létezik a gyermekházasság, és ez nem egy muszlim jelenség, hanem globális. Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában is elterjedt, hindu és keresztény közösségekben is.

Ennek oka pedig nem vallási, hanem főként szociális és tudatlansági. A szegény családok nem akarják leányuk tovább éhezését, ezért hozzáadják egy gazdag férfihoz.

Bízom benne, hogy a közeljövőben ezen országok képesek lesznek talpra állni gazdaságilag és oktatásügyileg is, hogy képesek lesznek teljesen felhagyni ezen gyakorlattal.

Mi muszlimok ki kell, hogy álljunk a gyermekházasság ellen.

Kérek mindenkit, hogy a fenti infókat terjesztve védje meg a Prófétánkat (béke legyen vele) és Aisa anyánkat (elégedettség vele)!

És arra is kérek mindenkit, hogy álljon ki a gyermekházasság ellen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése